Χαλκιδική, 2010. Εκθεση Ζωγραφικής στην Αίθουσα Τέχνης του Pallini Beach Hotel

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010

"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ, ΚΑΡΥΑ ΟΛΥΜΠΟΥ, 2010"


Οργάνωση: Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρυωτών Λάρισας και περιχώρων "Ο ΖΕΥΣ",  
σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας.
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Μαρία Τσιρώνη - Λαπούση.
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Λαπούσης.

Είχα τη χαρά και την τιμή, να συμμετέχω πολύ πιο ενεργά στην καλλιτεχνική επιμέλεια  των φετινών αυγουστιάτικων πολιτιστικών εκδηλώσεων της Διευρυμένης Κοινότητας της Καρυάς Ολύμπου, με την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, που προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνη, με παράλληλα σκηνικά δρώμενα, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Μία εκδήλωση, για την προετοιμασία της οποίας απαιτήθηκε σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος από την πλευρά των διοργανωτών και σχεδόν πέντε μήνες βιντεοσκόπησης, ηχοληψίας, μοντάζ και ατελείωτων ωρών μπροστά στον υπολογιστή από την πλευρά μου. Το κέρδος ανεκτίμητο... Μία παράδοση που βρισκόταν εγκλωβισμένη σε βιβλία, χειρόγραφα και στις μνήμες των λιγοστών υπερηλικιωμένων της περιοχής πήρε σάρκα και οστά. Γεννήθηκε, μεγάλωσε, δημιούργησε, πέθανε και αναστήθηκε και πάλι επάνω στη σκηνή, από τους κατοίκους του χωριού και από νέα παιδιά, που με μεράκι και με αγάπη για τον Τόπο, αφιέρωσαν από το χρόνο τους και συνέπραξαν για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα!

Γνωρίζω πως τα λάθη είναι αρκετά, τουλάχιστον όσων αφορά στη σκηνοθεσία και το μοντάζ των βιντεοπροβολών. Ίσως σε κάποια επόμενη ανάρτηση να τα επισημάνω, περισσότερο ως μια κίνηση αυτοσαρκασμού, παρά χλευασμού. Όμως, τα πάντα έγιναν με ειλικρίνεια,  με αγάπη, μεράκι και κόπο, σε ερασιτεχνική κυρίως βάση, με απλά μέσα και τρόπους επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων που ανέκυπταν.

Ας τα πάρουμε, όμως από την αρχή. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα 2 παρακάτω βίντεο του Συλλόγου:


Καρυά Ολύμπου, Παραγωγή 2006.
 
30 χρόνια ΜΕΣ Καρυωτών Λάρισας και Περιχώρων "Ο ΖΕΥΣ", έργα και πράξεις του Συλλόγου.


Έπειτα, ακολούθησε το 1ο μέρος της εκδήλωσης, όπου παρουσιάστηκε το χωριό το 19ο αιώνα. Με επίκεντρο τον Αγώνα των Ελλήνων και ιδιαίτερα των κλεφταρματολών του Ολύμπου για την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους, σε συνδυασμό με ποιήματα και τραγούδια που αναφέρονται στην Καρυά, οι θεατές εισήχθησαν στο "δράμα" του τόπου και του χρόνου...
Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν αποσπάσματα ποιημάτων και τραγούδια που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας, σε συνδυασμό με τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής τον 19ο αιώνα. Πολλά από τα τραγούδια αποτελούν "παραλλαγές" δημοτικών, πλέον, τραγουδιών καθώς οι μαζικές μετακινήσεις των χωριανών της εποχής, τους έφεραν σε επαφή με αυτά. Έτσι, τα έμαθαν, τα τραγούδησαν, τα μετουσίωσαν στις δικές τους ανάγκες και τα διέδωσαν από γενιά σε γενιά...
Στο 3ο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι εργασίες του 19ου αιώνα. Το πλύσιμο και το άπλωμα των ρούχων, με τα αντικείμενα της εποχής, στο ρέμα του Κοσμά του Αιτωλού (βορειοανατολική πλευρά του χωριού). Στο γυρισμό της πρωταγωνίστριας, της Ελένης, προς το σπίτι, βλέπουμε να αναδιπλώνεται η "παραδοσιακή όψη" της Καρυάς Ολύμπου, όπου δυστυχώς τα χρόνια έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια...
Η εκδήλωση έκλεισε με το τελευταίο βίντεο, όπου παρουσιάστηκαν τα γυρίσματα για την πλαισίωση της εκδήλωσης του Αυγούστου. Κομμένες σκηνές, αποσπάσματα που δεν προβλήθηκαν, ήχοι για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας, οπτικό υλικό σημαντικό για να προβάλλουμε το "κλίμα" των γυρισμάτων και τίτλοι τέλους, με τα ονόματα των συντελεστών και των δημιουργών.

 

Ακολουθούν κάποια στιγμιότυπα από τα σκηνικά δρώμενα, που αξίζει να σημειωθούν:

Τα παιδικά τραγούδια στην ΚαρυάΟ στολισμός της νύφης
Η περπερούνα
Ο χορόςΑπό τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς, ήταν ο "θάνατος" της πρωταγωνίστριας, όπου τα συναισθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, καθώς "... όλα θα πάνε καλά, κι ας είναι βαριά τα τραύματα στο σώμα και στην ψυχή... Όλα θα πάνε καλά... θα τελειώσει ο χειμώνας και θά 'ρθει η άνοιξη, θα ξαναζήσουν πάλι οι άνθρωποι... Όλα θα πάνε καλά..."

 


Λ.Δ.


1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτική εκδήλωση. Ήμουν κι εγώ εκεί.Δυστυχώς όμως ο χώρος της πλατείας όπου έγινε η εκδήλωση δεν προσφέρονταν γιατί έτρωγαν έπιναν και υπήρχε πολύ φασαρία. Συγχαρητήρια στο σύλλογο Καρυωτάν Λάρισας "Ο ΖΕΥΣ" και στην πρόεδρο Μαρία Τσιρώνη που την επιμελήθηκε. Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


It's just me...

Επισκέπτες